Bomen en watermanagement: een belangrijke schakel voor een gezonde stad
De huidige steden in Nederland, maar eigenlijk op vele locaties in de wereld, hebben verschillende problemen. We hebben het over Urban Heat Island Effect, grondwaterproblematiek, biodiversiteit, verstening en watermanagement. Daarnaast hebben de huidige rioolsystemen die na de 2de wereldoorlog zijn aangelegd niet de capaciteit meer hebben om de huidige neerslag te verwerken en daarnaast hebben we de noodzaak om met gescheiden rioolsystemen te gaan werken.
Het grootste probleem van de ontwikkeling van de huidige steden is, dat er veel belangen spelen en dat de verschillende disciplines in hun eigen straatje blijven denken. Het is dus erg belangrijk dat we juist met elkaar de verschillende infrastructuren opnieuw opbouwen.
Als men dit goed voor elkaar krijgt dan ontstaan er juist kansen om het stedelijk gebied integraal in te vullen en dat de groeiplaats van bomen meer is als een standplaats van bomen.
Door de ideale groeiplaatsen in te vullen waarbij we de bomen een onderdeel van het watermanagement kunnen vormen. Is het mogelijk de werking van Hittestress te beperken en de biodiversiteit te vergroten.
Tilburg is hierin een voorbeeld, een gedeelte van het Winkelgebied, Stadsforum maar ook de herinrichting van de Willem II straat en Stationsstraat zijn op deze manier ontwikkeld.
In Tilburg zijn de eerste stappen in 2018 begonnen met het vergroenen van de binnenstad, maar ze zijn nog steeds bezig met het ombouwen van het watermanagement systemen van een blauw naar een blauwgroen systeem.
Sprekers
Programma
- 1
- 2
- Volgende »