Programma

Op de hoogte blijven voor de Nederlandse Boominfodag 2026? Plant alvast een zaadje.

Alle programmalijnen
  • Alle programmalijnen
  • Bomen en beleid
  • Bomen en boomgasten
  • Bomen en de ondergrond
  • Bomen en klimaatverandering
  • Bomen en wet
  • Bomen internationaal
  • Bomen, data en technologie
  • Plenair

Opening & welkom 16e editie Nederlandse Boominfodag namens initiatiefnemer Jan Willem de Groot, Marc van Rosmalen (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners), Chris van Eunen (Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland), wethouder Antoinette Maas (Land van Cuijk) en Ebben.

Jeroen Burgman (boombeheerder), Ruud Custers (boomadviseur), en Peter Scheepers (senior adviseur openbare ruimte), onder leiding van Cecil Konijnendijk (Nature Based Solutions Institute), presenteren de bomenvisie van de gemeente Land van Cuijk. Na de fusie van vijf gemeenten heeft Land van Cuijk de ambitie vastgesteld om tegen 2050 een klimaatlabel B…

Wat is de echte waarde van bomen en hoe meet je dat? Is het tijd om de alom bekende 3+30+300-regel in te ruilen voor het sturen op boomkroonvolume? En hoe plotten we ecologische waarde hierop?  Joost Verhagen laat zien hoe big green data de Landelijke Bomennorm vormde, hoe je het…

De gemeente Utrecht telt zo’n 160.000 straat- en laanbomen. Een indrukwekkend aantal, maar ook een enorme uitdaging om goed te beheren. Denk aan cyclisch onderhoud, vergroening en tal van andere beheerprocessen. Complex? Zeker. Maar met standaardisatie en de juiste tools heeft de gemeente Utrecht hier grip op gekregen. Erik Fidder, Senior Adviseur Bomen bij de…

We waarderen en herkennen allemaal mooie oude holle bomen. Voor de biodiversiteit zijn ze belangrijk voor vogels, vleermuizen en bijvoorbeeld boommarters. Maar hoe worden die bomen hol? Een monumentale holle boom van 250 jaar oud, heeft misschien wel 150 jaar schimmels nodig gehad om zo hol te worden. Maar als…

Ben je klaar om de kijk op stadsbomen fundamenteel te veranderen? Onze leefomgeving verandert continu. Parkeren, kabels en leidingen, zonne-energie alles vraagt ruimte, die beperkt is. Traditioneel worden daarom veel klein blijvende bomen geplant, met weinig klimaatimpact. Dat moet anders: het vraagt om (Bo)omdenken! Wat als we beperkte ruimte en…

“Very few people know or give credit to the science of tree care, or arboriculture, to give it its proper title.” These words could have been written today, but in fact this is a quote from an article by Bill Matthews which was published in the Arboricultural Association Magazine of…

We can only create truly sustainable urban forests if the most important stakeholders see the value: the residents of our villages and cities. It is very important to inform society about the value of trees for a healthy living environment.  In 2024, we organized a large-scale European TreeTag Campaign for…

In deze sessie bespreekt ETT’er Jarno van Veelen hoe de Stockholm-methode is doorontwikkeld naar de hedendaagse toepassing van bomengranulaat. Ook bespreekt hij de mogelijkheden en systeemtoepassingen van waterinfiltratie richting ondergrondse boomgroeiplaatsen. Met een digitaal gastoptreden van Björn Embrén (ontwikkelaar van de Stockholm-methode).

De Leidraad bij Boomschade lijkt nieuw, maar is het zeker niet. De Leidraad beschrijft precies hoe je bij een aansprakelijkheid de hoogte van de schade aan een boom vast dient te stellen. In de lezing wordt de juridische grondslag daarvoor aangegeven, de basis waarop de hoogte van de schade en…

In een gecombineerde sessie geven ze een overzicht van de recente en lopende WUR-projecten rond het thema “Bomen & Klimaatverandering” en de samenhang tussen die projecten. In het tweede deel van de presentatie zoomen ze in op twee momenteel lopende projecten: Monitoring gebruikswaarde Toekomstbomen (ook wel Klimaatbomen) en het project…

Met behulp van het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL) is heel Nederland doorgerekend op de mate van vergroening op buurt- en wijkniveau. Dit wordt gedaan op basis van de thema’s Klimaat, Gezondheid en Biodiversiteit. Een verdieping vindt plaats op onder andere de scores op hittestress, wateroverlast, de 3-30-300 regel en…

De huidige steden in Nederland, maar eigenlijk op vele locaties in de wereld, hebben verschillende problemen. We hebben het over Urban Heat Island Effect, grondwaterproblematiek, biodiversiteit, verstening en watermanagement. Daarnaast hebben de huidige rioolsystemen die na de 2de wereldoorlog zijn aangelegd niet de capaciteit meer hebben om de huidige neerslag…

To assess which common Nordic urban trees are in the danger zone of losing the battle to climate change, The Tree Office has done climate forecasting for the 70 most common tree species planted in Stockholm. The climate forecasts illustrate how various tree species are affected by future climate changes…

Ontwerp en sortiment, aanplant en onderhoud; Hoe zou het zijn als we de natuur tot voorbeeld kunnen nemen bij het boombeheer? Maarten van Atten neemt u mee op een reis door de methoden en technieken die de natuur zelf gebruikt om bomen te beheren. Daarbij zijn er ook natuurlijke processen…

In deze presentatie verken ik de opkomst van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) in Nederland, een invasieve wespensoort. De Aziatische hoornaar staat sinds 2016 vermeld op de Europese Unielijst voor invasieve exoten, omdat deze in de een bedreiging vormt voor de biodiversiteit. Daarnaast levert deze soort, ook veiligheidsrisico’s op voor…

In de stad is ruimte schaars en bomen zijn essentieel voor een leefbare toekomst. Met hun indrukwekkende kroon dragen ze bij aan gezondheid, klimaatadaptatie en esthetiek. Hoe groter het boomkroonvolume, hoe groter de impact. Maar dit begint bij een kwalitatieve ondergrondse groeiplaats. Hier ligt de sleutel tot bomen die generaties lang…

Elke gemeente heeft ambities waarin bomen een sleutelrol spelen. Of het nu gaat om het bevorderen van gezondheid of het vergroten van biodiversiteit; bomen zijn onmisbaar. Tools zoals de 3-30-300 regel en i-Tree bieden prachtige mogelijkheden om op deze waarden te sturen. Maar deze tools zijn slechts zo goed als…

Als projectleider vanuit het RCE (opdrachtgever) en als projectverantwoordelijke vanuit Terra Nostra (uitvoerend onderzoeksbureau) nemen wij jullie mee in het project ‘Verbetering van bescherming van monumentale bomen’. Dit project is tot stand gekomen samen met het RCE, de Bomenstichting en andere experts (juridisch expert – expert Groenerfgoed). Het onderzoek geeft…

Bomen én kabels en leidingen: allemaal nodig voor een leefbare omgeving. Schaduw, regenwateropvang, drinkwater, riool, elektra, wifi, het is toch niet te veel gevraagd? Soms wel, de combinatie van boomwortels en ondergrondse infra geeft behoorlijk gedoe, vooral in een druk bebouwde omgeving. Uit het vooronderzoek Kabels, leidingen en bomen is inzicht verkregen…

14:50 - 15:30
Panoramaruimte

The conservation of large trees impacted by construction sites, urban planning modifications, and similar challenges requires careful consideration. Often, preserving these special trees is the only way to ensure their survival. We establish criteria to evaluate whether preservation is sustainable and conduct both physiological and mechanical analyses to determine the…

Ben je klaar om de kijk op stadsbomen fundamenteel te veranderen? Onze leefomgeving verandert continu. Parkeren, kabels en leidingen, zonne-energie alles vraagt ruimte, die beperkt is. Traditioneel worden daarom veel klein blijvende bomen geplant, met weinig klimaatimpact. Dat moet anders: het vraagt om (Bo)omdenken! Wat als we beperkte ruimte en…

Wat is de invloed van de Europese Natuurherstelverordening op het bestaande beleid?  De Landelijke Bomennorm kan je heel goed gebruiken om aan deze nieuwe wet te voldoen.  Niet alleen omdat het moet, maar vooral omdat je ambities voor de politiek kan vastleggen.  Ook de Omgevingswet geeft mogelijkheden om boomkroonvolume te…

De stad Amsterdam bestaat in 2025 precies 750 jaar en viert dit o.a. met een ToekomstTiendaagse waarin er gedurende 10 dagen een blik op de toekomst van de stad wordt genomen. Prominent daarin de rol van de openbare ruimte, de verwachting en de beleving hiervan. Als afsluiter van de tiendagen…

De Leidraad bij Boomschade lijkt nieuw, maar is het zeker niet. De Leidraad beschrijft precies hoe je bij een aansprakelijkheid de hoogte van de schade aan een boom vast dient te stellen. In de lezing wordt de juridische grondslag daarvoor aangegeven, de basis waarop de hoogte van de schade en…

Binnen de openbare ruimte vinden voortdurend projecten plaats om de leefomgeving te verbeteren. Gedurende een project ontstaan regelmatig vragen rondom het beschermen van bomen binnen het desbetreffende projectgebied. Dit heeft als gevolg dat er vertragingen ontstaan en beschermwaardige bomen onnodig worden geruimd.   Investree heeft een praktische methodiek ontwikkeld waarmee –…

16:45 - 19:00
Industriële hal

Kom in contact met inspirerende professionals en bereid je netwerk uit tijdens onze gezellige netwerkborrel! Of je nu nieuwe samenwerkingen zoekt, ideeën wilt uitwisselen of gewoon informeel wilt bijpraten met vakgenoten—dit is hét moment om elkaar te ontmoeten. Aansluitend aan de netwerkborrel, ben je van harte welkom bij het diner,…

Vrijdag 14 maart

Op vrijdag 14 maart staat de koffie en thee klaar om 9.30 uur op de startlocatie het Inspyrium (Cuijk).  De dagvoorzitter heet ons welkom en de excursiethema’s worden geïntroduceerd door excursieleiders Bart van Duijnhoven (Terra Nostra), Toon Ebben (Boomkwekerij Ebben) en Jeroen Burgman en Ruud Custers (gemeente Land van Cuijk)….