Aanmelden workshopvoorstel: draag bij aan het programma!
Op 13 maart 2025 is het weer zover: de 16e editie van de Nederlandse Boominfodag vindt plaats! Deze keer in samenwerking met de mooie landelijke gemeente Land van Cuijk. We zullen samenkomen in de groene locatie het Inspyrium in Cuijk.
Om de Nederlandse Boominfodag te verrijken met een breed scala aan inzichten en perspectieven, nodigen we u uit om onderwerpen en sprekers aan te dragen. 60% van het programma zal worden ingevuld via de ingezonden voorstellen, 40% is voor eigen programmering. Het programma is onderverdeeld in 7 programmalijnen. Onderaan deze pagina vindt u een toelichting per programmalijn.
• Bomen en wet
• Bomen en beleid
• Bomen en klimaatverandering
• Bomen, data en technologie
• Bomen en de ondergrond
• Bomen en boomgasten
• Bomen internationaal
Leuk idee voor een sessie?
Beschrijf dan in maximaal 250 woorden uw idee, binnen welke programmalijn deze volgens u het best past en stuur deze naar natasja.davidse@stadswerk.nl vóór maandag 2 december.
Inzendingen zullen begin december beoordeeld worden door de Boominfodag programmacommissie, bestaande uit Jan Willem de Groot (initiatiefnemer Nederlandse Boominfodag), Ingrid Sangers (VHG) en Natasja Davidse (Stadswerk).
Heeft u al een suggestie ingediend, maar niet op een specifieke programmalijn? Dan zullen we deze, in geval van goedkeuring door de programmacommissie, zelf indelen.
Programmalijnen Nederlandse Boominfodag 2025
- Bomen en wet
Deze lijn richt zich op de juridische en beleidsmatige aspecten van bomenbeheer. Het omvat thema’s zoals de bescherming van monumentale bomen, regelgeving rondom invasieve soorten, en juridische kwesties met betrekking tot bomen in stedelijke gebieden. Het doel is inzicht te geven in de juridische kaders die bijdragen aan duurzaam en verantwoordelijk bomenbeheer.
- Bomen en beleid
Deze lijn onderzoekt hoe beleidskaders en strategische keuzes invloed hebben op het behoud en beheer van bomen. Onderwerpen zoals het integreren van bomen in omgevingsvisies, burgerparticipatie in boombeheer, en financiering van boomprojecten komen aan bod. De focus ligt op het ontwikkelen van effectief beleid om bomen in de leefomgeving te behouden en te bevorderen.
- Bomen en klimaatverandering
Deze lijn behandelt de cruciale rol van bomen in het mitigeren van en aanpassen aan klimaatverandering. Onderwerpen omvatten CO₂-opslag, hittestress in stedelijke gebieden, en bomen als natuurlijke oplossingen die bijdragen aan klimaatbestendigheid in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Verder wordt de waarde van een divers en klimaatrobuust bomenbestand benadrukt. Onderwerpen zoals de selectie van toekomstbestendige boomsoorten, de bijdrage van inheemse soorten aan biodiversiteit, en groenblauwe netwerken komen aan bod. Dit thema zet in op het bevorderen van biodiversiteit en veerkracht in zowel stedelijke als natuurlijke omgevingen.
- Bomen, data en technologie
Deze lijn gaat in op de technologische en analytische ontwikkelingen in bomenbeheer, zoals het gebruik van LiDAR, AI, en kosten-batenanalyses van ecosysteemdiensten. Data en technologie worden ingezet om de gezondheid, waarde en impact van bomen te monitoren en te voorspellen, wat bijdraagt aan beter geïnformeerde beslissingen.
- Bomen en de ondergrond
Deze lijn focust op de interactie tussen bomen en ondergrondse infrastructuur zoals kabels en leidingen. Het doel is steden en gemeenten te helpen schade aan infrastructuur te voorkomen en gezonde bomen te behouden. Goede groeiplaatsen zijn essentieel voor de gezondheid en stabiliteit van bomen, bieden voldoende ruimte voor wortelontwikkeling en bevorderen de duurzaamheid van stedelijke groenstructuren.
- Bomen en boomgasten
Deze lijn onderzoekt de relaties tussen bomen en hun natuurlijke gasten, zoals insecten, schimmels en andere organismen die vaak op of in bomen leven. Waar deze boomgasten soms als overlast worden ervaren, is dit vaak een gevolg van menselijk ingrijpen in het ecosysteem. Onderwerpen omvatten de rol van deze boomgasten en manieren om hun aanwezigheid te beheren, met een holistische benadering die hen niet enkel als bedreiging ziet, maar als een natuurlijk onderdeel van een gezond ecosysteem.
- Bomen internationaal
Deze lijn biedt een platform voor internationale kennisuitwisseling en beste praktijken in bomenbeheer. Thema’s zoals de Europese aanpak van boomziekten en innovaties in boombeheer worden besproken. Het doel is om waardevolle inzichten en oplossingen uit andere landen te presenteren die relevant zijn voor de Nederlandse context.