Moeilijke zwammen, makkelijker herkennen

11:30 - 12:10

Ziekten- en aantastingen
Zaal B2
1 ETW/ETT kennisuur

Er wordt steeds meer bekend over de rol van schimmels in relatie tot bomen. Ecologische en wetenschappelijke ontdekkingen en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Zowel in het begin van het leven van een boom zijn schimmels bepalend en ook op het eind van een bomenleven zijn schimmels essentieel.

Echter binnen het volwassen leven van een boom hebben boomspecialisten (-verzorgers/ -inspecteurs/ -controleurs/ -beheerders en eigenaren) vaak te maken met zogenaamde parasitaire schimmels. Door verschillende oorzaken komen ze tevoorschijn op- of in de buurt van bomen en dwingen ons keuzes te maken, die bepalend zijn voor het behouden of verwijderen van bomen.

De strategie van elke soort paddenstoel op en bij bomen kan verschillen. Daarom is het belangrijk om zwammen juist te determineren. Bij verschillende soortgroepen is dat erg lastig, doordat ze zelfs voor het geoefende oog erg op elkaar lijken (denk maar aan de tonderzwammen en daarop lijkende soorten en de kleine bruine paddenstoelen zoals honingzwammen en bundelzwammen).

Desalniettemin zijn er verschillen te ontdekken. En met enkele tips en trucs kan een ieder kenmerken leren om beter te weten welke schimmel actief is en zodoende ook beter besluiten te kunnen nemen over de toekomst van de boom.

Het doel van de presentatie is om praktische veldkenmerken te noemen en aan de hand van duidelijke foto’s de bezoeker mee te nemen in de uitdagingen van de determinatie (ook vanuit het vakgebied mycologie/ determinatie apps/ waarneming.nl etc.).

Op de Bomenbieb zijn alle behandelde boomgasten te vinden. Simen Brunia neemt jullie mee in het verhaal van de vele bekende en (nu nog) onbekende zwammen op bomen.

Sprekers